Fakta o Vaquitě a informace o ochraně

The best protection against click fraud.

Vaquita (Phocoena sinus), známá také jako kalifornský záliv, je nejmenším kytovcem, cochito nebo Marsopa vaquita. Je také jedním z nejvíce ohrožených, zbývá jen asi 250.

Slovo vaquita ve španělštině znamená „malá kráva“. Název druhu, sinus je latina pro “záliv” nebo “záliv”, odkazovat se na malý rozsah vaquita, který je omezen na pobřežní vody u poloostrova Baja v Mexiku.

Vaquitas byl objeven poměrně nedávno - druh byl poprvé identifikován na základě lebek v roce 1958 a živé exempláře nebyly pozorovány až do roku 1985. Můžete si přečíst více o objevu vaquity tady.

Popis

Vaquitas jsou asi 4-5 stop dlouhé a váží asi 65-120 liber.

Vaquitas jsou šedé, s tmavší šedou na zádech a světlejší šedou na spodní straně. Mají černý oko, rty, bradu a bledou tvář. Jak stárnou, Vaquitas zesvětlí barvu. Mají také rozeznatelnou hřbetní ploutev ve tvaru trojúhelníku.

Vaquitas jsou plachí kolem plavidel a obvykle se vyskytují jednotlivě, v párech nebo v malých skupinách 7-10 zvířat. Mohou zůstat pod vodou po dlouhou dobu. Kombinace těchto charakteristik může ztížit nalezení vaquitů ve volné přírodě.

instagram viewer

Klasifikace

  • Království:Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Superclass: Gnathostomata, Tetrapoda
  • Třída: Mammalia
  • Podtřída: Theria
  • Objednat: Cetartiodactyla
  • Podřád: Cetancodonta
  • Podřád: Odontoceti
  • Infrastruktura: Cetacea
  • Nadrodina: Odontoceti
  • Rodina: Phocoenidae
  • Rod: Phocoena
  • Druh: sinus

Habitat a distribuce

Vaquitas mají jeden z nejvíce omezených domácích rozsahů všech kytovců. Žijí na severním konci Kalifornského zálivu, u poloostrova Baja v Mexiku, v kalných, mělkých vodách asi 13,5 mil od břehu. Klikněte zde pro pozorovací mapu.

Krmení

Vaquitas se živí školením Ryba, korýši a hlavonožci.

Stejně jako jiné odontocety najdou svou kořist pomocí echolokace, která je podobná sonaru. Vaquita vysílá vysokofrekvenční zvukové impulzy z orgánu (melounu) v hlavě. Zvukové vlny odrazí objekty kolem nich a jsou přijímány zpět do dolní čelisti delfína, přenášené do vnitřního ucha a interpretované k určení velikosti, tvaru, umístění a vzdálenosti kořist.

Vaquitas jsou ozubené velrybya pomocí zubů ve tvaru rýhy zachytí svou kořist. V horní čelisti mají 16-22 párů zubů a v dolní čelisti 17-20 párů.

Reprodukce

Vaquitas jsou sexuálně zralí ve věku asi 3-6 let. Vaquitas mate v dubnu až květnu a telata se rodí v měsících únor-duben po období březosti 10-11 měsíců. Telata jsou dlouhá asi 2,5 stopy a při narození váží asi 16,5 liber.

Maximální známá délka života jednotlivé vaquity byla žena, která žila 21 let.

Zachování

Odhaduje se, že zbývá 245 vaquit (podle a 2008 studie) a počet obyvatel může každoročně klesat až o 15%. Na seznamu jsou uvedeny jako "kriticky ohrožení" Červený seznam IUCN. Jednou z největších hrozeb pro vaquity je zapletení nebo zachycení jako vedlejší úlovek u lovných zařízení, s odhadem, že každý rok se náhodně uloví přibližně 30–85 vaquitů (zdroj: NOAA).

Mexická vláda začala v roce 2007 rozvíjet plán obnovy Vaquity a usilovala o ochranu vaquity, přestože je rybolov stále ovlivňuje. Kliknutím sem se dozvíte, jak můžete pomoci vaquitům.

Odkazy a další informace

  • Gerrodette, T., Taylor, B.L., Swift, R., Rankin, S., Jaramillo-Legorreta, A.M. a L. Rojas-Bracho. 2011. TI - A kombinovaný vizuální a akustický odhad hojnosti v roce 2008 a změny v hojnosti od roku 1997 pro vaquitu, Phocoena sinus. Marine Mammal Science, 27: 2, E79-E100.
  • Komise pro mořské savce. Vaquita (Phocoena sinus). Přístup k 31. květnu 2012.
  • NOAA Úřad pro ochranu rybolovných zdrojů. 2011. Přístav Kalifornského zálivu / Vaquita / Cochito (Phocoena sinus). Přístup k 31. květnu 2012.
  • OBIS-SEAMAP. Porpoise v Kalifornském zálivu (Phocoena sinus). Přístup k 31. květnu 2012.
  • Perrin, W. (2010). Phocoena sinus Norris a McFarland, 1958. In: Perrin, W.F. Světová databáze kytovců. Přístup přes: Světový registr mořských druhů na http://www.marinespecies.org/aphia.php? p = taxdetails & id = 343897. Přístup k 31. květnu 2012.
  • Phocoena sinus, In Palomares, M.L.D. a D. Pauly. Editoři. 2012. SeaLifeBase. Elektronická publikace na webu. www.sealifebase.org, verze (04/2012). Přístup k 31. květnu 2012.
  • Rojas-Bracho, L., Reeves, R.R., Jaramillo-Legorreta, A. & Taylor, B.L. 2008. Phocoena sinus. In: IUCN 2011. Červený seznam ohrožených druhů IUCN. Verze 2011.2. . Přístup k 29. květnu 2012.
  • Rojas-Bracho, L. P. sinus. Přístup k 31. květnu 2012.
  • Vaquita: Poslední šance na pouštní porpoise. Přístup k 31. květnu 2012.
  • Viva Vaquita. Přístup k 31. květnu 2012.
instagram story viewer