John McPhee: Jeho život a dílo

Jednou nazval „nejlepším novinářem v Americe“ The Washington Post, John Angus McPhee (narozený 8. března 1931 v Princetonu v New Jersey) je spisovatelem a ruským profesorem žurnalistiky na Princetonské univerzitě. Považováno za klíčovou postavu v oboru kreativní fikce, jeho kniha Anály bývalého světa získal v roce 1999 Pulitzerovu cenu za obecnou literaturu faktu.

Raný život

John McPhee se narodil a vyrůstal v Princetonu v New Jersey. Syn lékaře, který pracoval pro Univerzita PrincetonAtletické oddělení, on navštěvoval Princeton střední školu a pak univerzita sám, promoval v roce 1953 s Bakalářský titul. Poté odjel na rok do Cambridge, kde studoval na Magdalene College.

Zatímco v Princetonu se McPhee objevoval často na začátku televizní hry s názvem „Dvacet otázek“, Kde se soutěžící pokusili uhodnout předmět hry kladením kladných nebo záporných otázek. McPhee byl jedním ze skupiny „whiz dětí“, které se objevily na show.

Profesní kariéra v psaní

Od roku 1957 do roku 1964 pracoval McPhee v

Čas časopis jako přidružený editor. V roce 1965 skočil na New Yorker jako spisovatel štábu, celoživotní cíl; v průběhu příštích pěti desetiletí většina McPhee žurnalistika se objeví na stránkách toho časopisu. Ten rok vydal také svou první knihu; Smysl, kde jste bylo rozšíření profilu časopisu, o kterém psal Bill Bradley, profesionální basketbalový hráč a později americký senátor. Toto stanovilo celoživotní vzor delšího díla McPheeho počínaje začátkem kratších kusů New Yorker.

Od roku 1965 publikuje McPhee 30 knih o široké škále témat, stejně jako nespočet článků a samostatných esejí v časopisech a noviny. Všechny jeho knihy začínaly jako kratší kousky, které se objevily nebo byly určeny New Yorker. Jeho práce pokrývala neuvěřitelně širokou škálu témat, od profilů jednotlivců (Úrovně hry) na vyšetření celých regionů (Pine Barrens) vědeckým a akademickým subjektům, zejména jeho sérii knih o geologii západních Spojených států, které byly sbírány do jednoho svazku Anály bývalého světa, který získal Pulitzerovu cenu v obecné literatuře faktu v roce 1999.

Nejslavnější a nejčtenější kniha McPhee je Vstup do země, publikováno v roce 1976. Byl to produkt řady cest po státu Aljaška za doprovodu průvodců, pilotů keřů a prospektorů.

Styl psaní

McPheeho předměty jsou velmi osobní - píše o věcech, které ho zajímají, což v roce 1967 zahrnovalo pomeranče, předmět jeho knihy z roku 1967, nazvaný dostatečně, Pomeranče. Tento osobní přístup vedl některé kritiky považovat McPhee psaní za jedinečný žánr nazvaný Kreativní literatura faktu, přístup k věcným zprávám, který do práce vnáší intimně osobní sklon. Místo toho, aby se snažil pouze ohlašovat fakta a malovat přesné portréty, McPhee naplňuje svou práci názor a názor jsou prezentovány tak jemně, že jsou vědomě přehlíženy, i když jsou pohlceny nevědomě.

Struktura je klíčovým prvkem psaní McPhee. Řekl to struktura je to, co pohlcuje většinu jeho úsilí při práci na knize, a on pilně nastíní a uspořádá strukturu práce, než píše slovo. Jeho knihy jsou proto nejlépe srozumitelné v pořadí, ve kterém uvádějí informace, i když jednotlivé sekce podobné esejím obsahují krásné a elegantní psaní, které často dělají. Čtení díla Johna McPheeho je více o pochopení toho, proč se ve svém vyprávění snaží předat anekdotu, věcný seznam nebo významnou událost.

To je to, co odlišuje McPheeovu fikci od ostatních děl a co ji činí tvůrčí takovým způsobem většina ostatních románových děl není - manipulace se strukturou. Místo toho, aby sledoval jednoduchou lineární časovou osu, považuje McPhee se svými předměty téměř za smyšlený postavy, výběr toho, co o nich prozradit a kdy, aniž by skutečně vynalezl nebo vymyslel cokoliv. Jak napsal ve své knize o psaní, Návrh č. 4:

Jste spisovatel literatury faktu. Nemůžete se pohybovat [událostmi] jako královský pěšec nebo královny biskup. Ale můžete, v důležitém a účinném rozsahu, uspořádat strukturu, která je zcela věrná skutečnosti.

Jako pedagog

V roli Ferris profesora žurnalistiky na Princetonské univerzitě (místo, které zastával od roku 1974), vyučuje McPhee písemný seminář dva z každé tři roky. Je to jeden z nejpopulárnějších a nejkonkurenceschopnějších psacích programů v zemi a mezi jeho bývalé studenty patří uznávaní spisovatelé jako Richard Preston (Horká zóna), Eric Schlosser (Fast Food Nation) a Jennifer Weiner (Dobré v posteli).

Když učí svůj seminář, McPhee vůbec nepíše. Jeho seminář je údajně zaměřen na řemeslo a nástroje, do té míry, že je známo, že kolem tužek, které používá ve své vlastní práci, zkoumá studenty. Jedná se o neobvyklou třídu psaní, návrat do éry, kdy psaní bylo profesí jako kterákoli jiná, s nástroji, procesy a přijatými normami, které by mohly vydělat slušný, ne-li honosný příjem. McPhee se zaměřuje na budování příběhů ze surovin slov a faktů, nikoli na elegantní otáčení frází nebo jiných uměleckých zájmů.

McPhee hovořil o psaní jako o „masochistické, sebekontrolné práci zlomené mysli“ a skvěle si udržuje mučení hříšníků (ve stylu Hieronymus Bosch) před jeho kanceláří v Princetonu.

Osobní život

McPhee byl ženatý dvakrát; první fotograf Pryde Brownová, se kterými zplodil čtyři dcery - Jenny a Martha, které vyrostly jako romanopisci jako jejich otec, Laura, která vyrostla jako fotografka jako její matka, a Sarah, mimozemšťan, který se stal architektonickým historikem. Brown a McPhee se rozvedli na konci šedesátých let a McPhee se v roce 1972 oženil se svou druhou manželkou Yolandou Whitmanovou. Celý život žil v Princetonu.

Ceny a vyznamenání

  • 1972: National Book Award (nominace), Setkání s Archdruidem
  • 1974: National Book Award (nominace), Křivka vazebné energie
  • 1977: Cena za literaturu na Akademii umění a dopisů
  • 1999: Pulitzerova cena obecně beletrie, Anály bývalého světa
  • 2008: George Polk Career Award za celoživotní úspěchy v žurnalistice

Slavné výroky

"Kdybych měl nějakým fiatem omezit celé toto psaní na jednu větu, tak bych si vybral toto: Vrchol Mt. Everest je mořský vápenec. “

"Seděl jsem ve třídě a poslouchal, jak se podmínky vznášejí po místnosti jako papírová letadla."

"Při válce s přírodou hrozilo riziko ztráty vítězství."

"Spisovatel musí mít nějaký nutkavý pohon, aby mohl dělat svou práci." Pokud ji nemáte, raději byste našli jinou práci, protože je to jediný donucení, které vás povede skrze psychologické noční můry psaní. “

"Téměř všichni Američané by poznali Anchorage, protože Anchorage je to část jakéhokoli města, kde město prasklo švy a vytlačilo plukovníka Sanderse."

Dopad

Jako učitel a učitel psaní je zřejmý dopad a odkaz McPhee. Odhaduje se, že asi 50% studentů, kteří absolvovali svůj psací seminář, odešli do kariéry jako spisovatelé nebo editoři nebo obojí. Stovky známých spisovatelů dluží část svého úspěchu McPhee a jeho vlivu na současný stav psaní literatury faktu je ohromné, protože i spisovatelé, kteří neměli dost štěstí, aby se zúčastnili semináře, jsou hluboce ovlivněn jím.

Jako spisovatel je jeho dopad jemnější, ale stejně hluboký. McPheeova práce je fikce, tradičně suché, často humorné a neosobní pole, kde se přesnost oceňovala víc než jakýkoli druh zábavy. McPheeova práce je věcně přesná a vzdělávací, ale zahrnuje svou vlastní osobnost, soukromou život, přátelé a vztahy a - co je nejdůležitější - bzučivý druh vášně pro toto téma ruka. McPhee píše o předmětech, které ho zajímají. Každý, kdo někdy zažil takovou zvědavost, která vyrazí na čtení, rozpozná v McPheeho próze spřízněného ducha, muže, který se pustí do odborných znalostí o předmětu z prosté zvědavosti.

Tento intimní a kreativní přístup k literatuře faktu ovlivnil několik generací spisovatelů a transformoval literaturu faktu do žánru téměř stejně zralého s tvůrčími možnostmi jako fikce. Přestože McPhee nevymýšlí fakta ani filtruje události pomocí fikčního filtru, jeho chápání, že struktura děje příběh, bylo ve světě fikce revoluční.

Zároveň McPhee představuje poslední zbytek světa psaní a publikování že už neexistuje. McPhee byl schopen získat pohodlnou práci ve slavném časopise krátce po absolvování vysoké školy a byl schopen volit předměty své žurnalistiky a knih, často bez jakéhokoli měřitelného redakčního řízení nebo rozpočtu znepokojení. I když je to částečně způsobeno jeho schopností a hodnotou spisovatele, je to také prostředí, které je mladé spisovatelé už nemohou očekávat, že se setkají ve věku listinek, digitálního obsahu a zmenšujícího se tisku rozpočty.

Vybraná bibliografie

  • Smysl, kde jste (1965)
  • Ředitel (1966)
  • Pomeranče (1967)
  • Pine Barrens (1968)
  • Místnost vznášedel a jiných profilů (1968)
  • Úrovně hry (1969)
  • Crofter a Laird (1970)
  • Setkání s Archdruidem (1971)
  • Semeno deltoidní dýně (1973)
  • Křivka vazebné energie (1974)
  • Přežití kanárky kůry (1975)
  • Kousky rámu (1975)
  • Čtenář John McPhee (1976)
  • Vstup do země (1977)
  • Dobrá váha (1979)
  • Basin and Range (1981)
  • V podezřelém terénu (1983)
  • La Place de la Concorde Suisse (1984)
  • Obsah (1985)
  • Rising from the Plains (1986)
  • Hledám loď (1990)
  • Arthur Ashe si pamatoval (1993)
  • Sestavování Kalifornie (1993)
  • Žehličky v ohni (1997)
  • Analy bývalého světa (1998)
  • Zakládající ryba (2002)
  • Neobvyklé nosiče (2006)
  • Hedvábný padák (2010)
  • Návrh č. 4: O procesu psaní (2017)